Temaer

Telefonsalg

Nævnet modtager jævnligt henvendelser fra forbrugere, der er blevet ringet op af en telefonsælger, som vil sælge aftaler om ellevering. Forbrugerne er typisk ikke enige i, at de har indgået en aftale med et elselskab efter at have talt med telefonsælgeren, eller også mener forbrugerne, at de ikke har fået det, de er blevet lovet i telefonen. Du kan her blive klogere på reglerne for telefonsalg, og hvordan nævnet vurderer sagerne.

Forbud mod telefonsalg

Det er forbudt for elselskaber at ringe til forbrugere for at sælge elaftaler, hvis de ikke har fået lov til det af forbrugerne. Det følger af forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1.

En forbruger kan dog godt give sit samtykke til, at et elselskab kan ringe op for at sælge en elaftale. Har forbrugeren givet et gyldigt samtykke, er elselskabets opkald til forbrugeren lovligt.

Elselskaber, der gerne vil indgå aftaler med forbrugere ved telefonsalg, skal derfor sørge for at have et gyldigt samtykke fra den forbruger, som det ønsker at sælge elaftaler til. Læs mere om det nedenfor under afsnittet ”Indhentelse af samtykke”.

Hvis elselskabet ikke har et gyldigt samtykke fra forbrugeren, er telefonsalget ulovligt.

Hvis forbrugeren selv vælger at ringe til selskabet, kræver det ikke et forudgående samtykke.

Ulovligt telefonsalg – aftalen er ugyldig

Hvis et elselskabs telefonsalg er ulovligt, er forbrugeren ikke bundet af den aftale, som forbrugeren og selskabet har indgået i telefonen. Det følger af forbrugeraftalelovens § 5.

Det betyder, at forbrugeren kan orientere selskabet om, at forbrugeren ikke vil være bundet af aftalen, og at aftalen er ugyldig.

Hvis aftalen er ugyldig, hæfter forbrugeren ikke for betaling af den el, som selskabet har leveret med henvisning til den ulovlige aftale. Det følger af nævnets praksis.

Det betyder, at forbrugeren ikke er forpligtet til at betale selskabets opkrævninger, og at forbrugeren har ret til at få tilbagebetalt det, forbrugeren allerede har betalt til selskabet som følge af den ugyldige aftale.

I sagen 22/07220 vurderede nævnet, at et elselskabs telefoniske henvendelse til en forbruger (telefonsalg) var ulovlig efter forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1. Parternes aftale om selskabets ellevering var derfor ugyldig efter forbrugeraftalelovens § 5.

Nævnet mente, at forbrugeren havde ret til at få tilbagebetalt samtlige indbetalinger til selskabet og at blive fritaget for betaling af selskabets opkrævninger vedrørende perioden, hvor forbrugeren modtog el fra selskabet. Nævnet lagde vægt på, at selskabet havde leveret el til forbrugeren i ca. 4 ½ måned, og at forbrugeren havde klaget og skiftet elleverandør kort tid efter, at forbrugeren blev opmærksom på forholdet.

Læs afgørelsen i sag 22/07220

Forbrugeren bør selv sørge for hurtigst muligt at finde en anden elleverandør og skifte væk fra elselskabet, hvis forbrugeren mener, at elselskabets telefonsalg er ulovligt, og at aftalen dermed er ugyldig.

Bliver forbrugeren ved med at modtage el fra elselskabet uden at skifte elleverandør, kan forbrugeren risikere, at forbrugeren – ved sin passivitet – stiltiende indtræder i aftalen med elselskabet, selvom den er indgået ved ulovligt telefonsalg.

I sagen 22/09257 vurderede nævnet, at et elselskabs telefoniske henvendelse til en forbruger (telefonsalg) var ulovlig efter forbrugeraftalelovens § 4, stk. 1. Parternes aftale om selskabets ellevering var derfor som udgangspunkt ikke bindende for forbrugeren efter forbrugeraftalelovens § 5.

Nævnet mente imidlertid, at forbrugeren var indtrådt i aftalen med elselskabet, uanset om aftaleindgåelsen skulle være sket i strid med forbrugeraftalelovens § 4. Nævnet lagde vægt på, at forbrugeren havde aftaget el fra selskabet i 1 år og 3 måneder, og nævnet mente derfor, at forbrugeren havde udvist retsfortabende passivitet ved ikke at gøre indsigelse over for aftalegrundlaget og skifte elleverandør inden for en rimelig tidsperiode.

Læs mere om afgørelsen i sag 22/09257

Indhentelse af samtykke

Elselskaber, der gerne vil indgå aftaler med forbrugere ved telefonsalg, skal have et gyldigt samtykke fra den forbruger, som det ønsker at sælge elaftaler til.

Der stilles en række krav til et selskabs indhentelse af samtykke fra en forbruger.

Forbrugerombudsmanden har udarbejdet en vejledning om de krav, der stilles til erhvervsdrivende i forbindelse med indhentelse af samtykke fra forbrugere. I vejledningen kan man finde eksempler på, hvornår en erhvervsdrivendes indhentelse af samtykke ifølge Forbrugerombudsmanden overholder reglerne, og hvornår det ikke gør.

Ofte vil samtykket blive forsøgt indhentet ved forbrugeres deltagelse i en konkurrence. Forbrugerens samtykke belønnes her med et lod i en konkurrence. Det er i den forbindelse et krav, at det er lige så tydeligt for forbrugeren, at forbrugeren giver et samtykke, som at forbrugeren kan vinde en præmie.

I sagen 22/07220 havde forbrugeren ifølge selskabet givet sit samtykke til at selskabet måtte kontakte hende ved hendes deltagelse i en internetkonkurrence, og selskabet havde fremlagt materialet fra den pågældende konkurrence.

Nævnet mente, at det ikke fremgik ligeså tydeligt for forbrugeren, at hun skal give et samtykke til at modtage markedsføring for at deltage i konkurrencen, som hvilke præmier hun ville kunne vinde ved at deltage. Nævnet mente derfor, at forbrugeren ikke havde afgivet et gyldigt samtykke til at blive kontaktet af selskabet.

Læs afgørelsen i sag 22/07220

Læs artikel om kravene til at indhente samtykke på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

Læs Forbrugerombudsmandens vejledning om brug af konkurrencer og lignende ved indhentelse af forbrugernes samtykke til markedsføring.

Det kan du gøre, hvis du mener, at du ikke er bundet af en aftale indgået ved telefonsalg

  • Klag skriftligt til elselskabet. Oplys, at du ikke ønsker at være bundet af den indgåede telefoniske aftale.
  • Hvis elselskabet fastholder, at aftalen er gyldig, kan du klage til nævnet via den digitale klageformular. Hvis elselskabet ikke har svaret dig skriftligt inden for 30 dage, kan du også klage til nævnet.
  • Sørg for at skifte elleverandør hurtigst muligt. Du kan se elselskaber og deres priser på Forsyningstilsynets hjemmeside elpris.dk.
  • Orienter eventuelt Forbrugerombudsmanden om, at du har været udsat for ulovligt telefonsalg. Se kontaktoplysninger på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Du vil blandt andet få information om nye afgørelser, temaer, regler, statistik fra ankenævnet mv. Nyhedsbrevet udkommer ca. 4 gange om året.

Følgende fremgår af forbrugeraftalelovens §§ 4 og 5:

§ 4

Erhvervsdrivende må ikke uden forudgående anmodning herom rette telefonisk henvendelse til en forbruger eller personlig henvendelse til en forbruger på dennes bopæl, arbejdsplads eller andet sted, hvortil der ikke er almindelig adgang, med henblik på straks eller senere at opnå tilbud eller accept af tilbud om indgåelse af aftale.

Stk. 2.

Stk. 1 gælder ikke for telefoniske henvendelser om
1) bestilling af bøger,
2) tegning af abonnement på aviser, ugeblade og tidsskrifter,
3) formidling af forsikringsaftaler og
4) tegning af abonnement om redningstjeneste eller sygetransport.

§ 5

Et løfte afgivet af forbrugeren ved en erhvervsdrivendes henvendelse i strid med § 4 er ikke bindende.

Læs mere om forbrugeraftaleloven