El-temaer
Klager over høje elpriser for kvartalsprodukter
Nævnet modtog i 2023 et stort antal klager fra forbrugere over elselskaber vedrørende høje elpriser. Klagerne kom hovedsageligt fra forbrugere, der oplevede at blive afregnet til en fast høj kWh-pris for fjerde kvartal af 2022. Her kan du læse om nævnets praksis i disse sager.
Klager over høje elpriser for kvartalsprodukter
Mange af klagerne over de høje elpriser kom fra forbrugere, der havde et ”kvartalsprodukt” hos deres elselskab. Et kvartalsprodukt indebærer, at produktprisen for et kommende kvartal fastsættes på baggrund af markedspriserne det forudgående kvartal.
Da der var unormalt høje elpriser i tredje kvartal af 2022, oplevede mange forbrugere med kvartalsprodukter derfor, at de modtog en meget højere regning for deres elforbrug for fjerde kvartal af 2022.
I flere situationer har nævnet i 2023 fastlagt en praksis.
Forbrugere med et eksisterende kundeforhold
Forbrugerne har ikke fået medhold i sager, hvor de har haft et kvartalsprodukt i en lang periode. Her er nævnets praksis, at forbrugerne må være klar over, at de har en aftale, hvor priserne ændres hver tredje måned.
Forbrugerne har heller ikke fået medhold, hvis nævnet har vurderet, at det fremgår tilstrækkeligt tydeligt af aftalegrundlaget med selskabet, at prisen er fast i et kvartal ad gangen. Her vurderer nævnet, at forbrugeren har accepteret en aftale, hvor priserne ændres hver tredje måned.
Nævnet har i de to nævnte situationer ved vurderingen af kvartalsprisens rimelighed lagt vægt på, om selskabets opkrævning generelt har fulgt markedsprisen i den påklagede periode.
I sagen 23/04442 havde selskabet opkrævet forbrugeren en samlet gennemsnitlig pris på 5,35 kr. pr. kWh i perioden 1. december 2022 til 28. februar 2023. Forbrugeren krævede at blive afregnet til en samlet pris på 3 kr. pr. kWh i perioden.
Det fremgik af parternes aftale, at forbrugeren havde et produkt, hvor den rene elpris var fast i et kvartal ad gangen (kvartalsprodukt). Nævnet mente, at forbrugeren måtte være klar over, at priserne ændredes hver tredje måned.
Nævnet bemærkede, at forbrugeren ikke havde fremlagt oplysninger om, at selskabet havde opkrævet forbrugeren for meget, eller at selskabets opkrævning var urimelig høj sammenlignet med markedsprisen i den periode, sagen drejede sig om.
Nævnet mente derfor, at der ikke var grundlag for at ændre selskabets opkrævning, og forbrugeren kunne derfor ikke få medhold i sit krav om at blive afregnet til en pris på 3 kr. pr kWh i perioden.
Læs mere om afgørelsen i sag 23/04442
Forbrugere med nyt kundeforhold – Specifikke prisoplysninger
Omvendt har forbrugerne fået medhold i sager, hvor nævnet har vurderet, at de har haft en berettiget forventning om at kunne få en oplyst pris.
Det har været situationen i sager, hvor forbrugeren og selskabet indgår aftale om kvartalsproduktet i ét kvartal, men hvor elleverancen starter i et andet kvartal, og hvor der i kontrakten, uden forbehold, er angivet den lavere pris, der var gældende på tidspunktet for aftalens indgåelse.
I sagen 23/00592 indgik forbrugeren og selskabet den 28. september 2022 aftale om selskabets levering af el med selskabets kvartalsprodukt. Det fremgik af ordrebekræftelsen, at den rene elpris var fast i et kvartal ad gangen, og at forbrugerens elpris ville ændres pr. 1. januar, 1. april, 1. juli og 1. oktober. Det fremgik endvidere af ordrebekræftelsen, at leveringsstart var 17. oktober 2022, og at ”Din rene elpris” var på 2,16 kr. pr. kWh.
Den 10. januar 2023 modtog forbrugeren en opkrævning fra selskabet vedrørende sit forbrug i perioden 17. oktober til 31. december 2023. Det fremgik af opkrævningen, at forbrugerens rene elpris var 3,9825 kr. pr. kWh i perioden. Dette skyldtes, at kvartalsprisen skiftede pr. 1. oktober 2022, det vil sige mellem tidspunktet for aftalens indgåelse og tidspunktet for leveringsstart. Forbrugeren klagede herefter til selskabet og senere til nævnet, idet forbrugeren krævede at blive afregnet til en pris på 2,16 kr. pr. kWh for den rene el i perioden 17. oktober til 31. december 2022.
Nævnet mente, at det ikke fremgik tydeligt af aftalegrundlaget, at den angivne pris på 2,16 kr. pr. kWh blot var et priseksempel. Nævnet mente også, at selskabet havde haft særlig anledning til at tydeliggøre, at forbrugeren reelt ikke kunne få den oplyste pris på 2,16 kr. pr. kWh.
Nævnet mente derfor, at forbrugeren havde ret til at få den oplyste pris på 2,16 kr. pr. kWh i det kvartal, han startede med at aftage el fra selskabet, det vil sige i perioden 17. oktober til 31. december 2022.
Det ændrede ikke ved nævnets vurdering af, at forbrugeren havde ret til den oplyste pris, at selskabet havde taget forbehold for, at forbrugerens elpris ville ændre sig pr. 1. oktober, fordi ordlyden i ordrebekræftelsen svækkede tydeligheden af forbeholdet.
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Du vil blandt andet få information om nye afgørelser, temaer, regler, statistik fra ankenævnet mv. Nyhedsbrevet udkommer ca. 4 gange om året.