El-temaer
Uanmodet leverandørskifte – hvad gør du som forbruger?
Ankenævnet på Energiområdet modtager jævnligt henvendelser fra forbrugere, der oplyser, at de har fået et nyt elselskab, uden de selv har bedt om det – et såkaldt uanmodet leverandørskifte. I denne artikel ser vi nærmere på, hvad uanmodet leverandørskifte indebærer, og hvad du som forbruger kan gøre, hvis du oplever et uanmodet leverandørskifte. Læs også om, hvordan Ankenævnet på Energiområdet vurderer sager om uanmodet leverandørskifte.
Hvad er et uanmodet leverandørskifte?
Når et elselskab overtager elleveringen til en forbruger fra forbrugerens tidligere elselskab, uden forbrugeren har bedt om det, kaldes det for uanmodet leverandørskifte.
Uanmodet leverandørskifte kan for eksempel ske i følgende situationer:
- Et elselskab har overtaget elleveringen ved en fejl. Fejlen kan skyldes forkert indtastning af oplysninger om forbrugeren eller forbrugerens adresse, så forbrugeren er blevet tilmeldt som elkunde hos selskabet ved en fejl.
- Et elselskab mener, at det har indgået en aftale med en forbruger uden at kunne dokumentere det.
Det kan du gøre, hvis du oplever et uanmodet leverandørskifte
Hvis du opdager, at du har fået et nyt elselskab, uden du har bedt om det, bør du handle hurtigt. Følg disse trin:
- Kontakt det nye elselskab: Start med at kontakte det nye elselskab, der har overtaget dig som kunde. Bed dem om at fremlægge dokumentation for, at du har indgået en aftale. Det kan for eksempel være en underskrevet kontrakt eller en bekræftelse sendt til din e-mail. Er du ikke tilfreds med selskabets svar, bør du klage skriftligt til selskabet og i den forbindelse fremsætte dit krav. Det kan for eksempel være en e-mail til selskabet, hvori du gør opmærksom på, at du ikke vil betale for selskabets opkrævninger, fordi kundeforholdet er baseret på et uanmodet leverandørskifte.
- Kontakt dit tidligere elselskab: Informér dit tidligere elselskab om situationen. De kan ofte hjælpe med at finde ud af, hvad der er sket, og de kan også være behjælpelige med at genoprette dit kundeforhold.
- Skift selv til et nyt elselskab: Hvis du ikke kan vende tilbage til dit gamle elselskab efter et uanmodet leverandørskifte, bør du selv finde et nyt elselskab hurtigst muligt. På den måde undgår du at fortsætte med at modtage strøm fra det elselskab, der har overtaget leveringen uden din accept.
- Mulighed for at klage til Ankenævnet på Energiområdet: Hvis elselskabet, der har foretaget uanmodet leverandørskifte, fastholder leverandørskiftet, kan du klage til Ankenævnet på Energiområdet. Nævnet kan som udgangspunkt behandle din klage, hvis der er et økonomisk mellemværende mellem dig og elselskabet. Du kan klage via den digitale klageformular. Har elselskabet ikke svaret dig skriftligt indenfor 30 dage, kan du også klage til nævnet.
Sådan vurderer Ankenævnet på Energiområdet sager om uanmodet leverandørskifte
Hvis Ankenævnet på Energiområdet vurderer, at et elselskab har foretaget et uanmodet leverandørskifte, hæfter forbrugeren som udgangspunktet ikke for elselskabets opkrævninger, som er sket på baggrund af det uanmodede leverandørskifte.
I sagen 23/03408 havde et elselskab overtaget elleveringen til en forbrugers adresse den 2. juli 2021 på baggrund af oplysninger i CPR-registret. Nævnet konstaterede imidlertid, at forbrugeren ikke selv havde meldt flytningen, og elselskabets overtagelse af elleveringen dermed var uanmodet.
Da selskabets efterfølgende ellevering til forbrugsadressen var sket uden aftale med forbrugeren, skulle forbrugeren ikke betale for elleveringen. At forbrugeren ikke reagerede før i 2023 kunne ikke føre til et andet resultat, da manglende reaktion fra forbrugeren i denne sammenhæng ikke kunne anses for et samtykke til ellevering.
Selskabet skulle derfor tilbagebetale i alt 45.722,27 kr. til forbrugeren vedrørende opkrævningerne for elleveringen til forbrugsadressen i perioden 2. juli 2021 til 1. maj 2023.
Læs mere om afgørelsen i sag 23/03408
Du kan ringe til Ankenævnet på Energiområdet
Hvis du står med en sag om uanmodet leverandørskifte, eller hvis du har spørgsmål om dine rettigheder som forbruger, kan du kontakte Ankenævnet på Energiområdets hotline på telefonnummer 41 71 53 01 mandag-torsdag kl. 10-12.
