Hvad siger loven?
De væsentligste relationer mellem forbrugere og energiselskaber reguleres i de tre energiforsyningslove. Det er el-, gas- og varmeforsyningslovene. Energilovene med tilhørende bekendtgørelser får du adgang til på Energitilsynets hjemmeside (energitilsynet.dk).
Udover energilovene gælder også de almindelige civilretlige regler, herunder de særlige forbrugerlove for private forbrugere. Det er fx aftaleloven, forbrugeraftaleloven, købeloven, renteloven med flere. Eller se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside (kfst.dk).
-
Aftalelov
Aftaleloven er central i relation til indgåelse af aftaler om levering af energiydelser. Aftaleloven vil snart blive suppleret med 2 bekendtgørelser om sikring af væsentlige forbrugerkrav for el- og naturgasforsyning. Kapitlet om urimelige kontraktvilkår er baseret på et EU direktiv.
-
Ankenævnet - Vedtægter
Erhvervsministeren har den 31. januar 2019 godkendt de nye vedtægter for Ankenævnet på Energiområdet.
-
Elafgiftslov og -bekendtgørelse
Reduceret elafgift for opvarmning i helårsboliger
-
Elforsyning 1 - Elforsyningsloven
Elforsyningslovens formål er at sikre, at landets elforsyning tilrettelægges og gennemføres i overensstemmelse med hensynet til forsyningssikkerheden, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse.
-
Elforsyning 2 - Elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser
Bekendtgørelsen indeholder regler om elhandelsvirksomhederne opgaver og forpligtigelser overfor forbrugeren.
-
Elforsyning 3 - Elhandelsvirksomheders fakturering
Bekendtgørelsen indeholder specifikke faktureringskrav til elhandelsvirksomhederne. Reglerne supplerer bekendtgørelsen om energivirksomheders oplysning af forbrugere om energiforbrug og fakturering.
-
Energivirksomheder - Fakturering (regninger) og information om energiforbrug
Bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning af forbrugere om energiforbrug og fakturering
-
Elmåler - Krav til fjernaflæste elmålere
Bekendtgørelsen indeholder funktionskrav til fjernaflæste elmålere. Derudover er der regler for måling af elektricitet hos slutbrugere (forbrugerne).
-
Elsikkerhedsloven
-
EU regler
På Energiområdet
-
Fri proces - Bekendtgørelsen
Fri proces er udtryk for, at staten yder økonomisk bistand med henblik på at sikre borgernes adgang til domstolene. Formålet med fri proces er således, at personer med mindre gode økonomiske forhold også har mulighed for at føre retssager.
-
Forbrugeraftalelov
Loven har til formål at fremme den grænseoverskridende handel og opnå et højt forbrugerbeskyttelsesniveau. Loven vedrører især reglerne om forbrugerbeskyttelse i fjernsalgsaftaler, samt aftaler indgået uden for fast forretningssted.
-
Forbrugerklager 1 - Forbrugerklageloven
Forbrugerklageloven med bekendtgørelser med tilhørende EU-Direktiver
-
Forbrugerklager 2 - Gebyr- og omkostningsbekendtgørelsen
Bekendtgørelsen (og evt. ændringsbekendtgørelser) oplyser om klagegebyrer og omkostningsbeløb, som henholdsvis forbrugerne og de erhvervsdrivende skal betale til ankenævnene
-
Forældelsesloven
Forældelsesloven regulerer, hvornår et krav bortfalder som følge af forældelse
-
Gældsbrevslov
Gældsbrevsloven
-
Gebyrer - Vejledende takster for rykkergebyrer mfl.
Fælles gebyrer for de tre forsyningsbrancher
-
Gasforsyning 1 - Gasforsyningslov
Gasforsyningsloven Lovens formål er at sikre, at gasforsyningen tilrettelægges og gennemføres efter hensynet til forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse.
-
Gasforsyning 2 - Forbrugerbeskyttelse i relation til gasforsyning
Informationskrav ved etablering af kundeforhold. Bekendtgørelsen implementerer reglerne om forbrugerbeskyttelse, som især fremgår af bilag A i EU direktivet om naturgasforsyning
-
Gasforsyning 3 - Faktureringsregler
Forbrugeroplysning. Bekendtgørelsen implementerer reglerne om fakturering og specificering af omkostninger af naturgaspriser, som især fremgår af EU direktivet om naturgasforsyning.
-
Gasforsyning 4 - Prisoplysninger
Forbrugeroplysning angående prisoplysninger for gas.
-
Renteloven
Renteloven regulerer private krav om betaling af morarenter ved forsinket betaling samt rykker- og inkassogebyrer.
-
Retshjælp ved advokater - bekendtgørelsen
Retsplejeloven giver mulighed for at fastsætte regler om retshjælp og der er fastsat regler i "Bekendtgørelse om offentlig retshjælp ved advokater".
-
Retsplejelov
Retsplejeloven - egentlig lov om rettens pleje, indeholder reglerne om domstolenes, politiets og anklagemyndighedens struktur, om betingelser for at blive og fungere som advokat, samt reglerne for domstolenes behandling af civile sager og straffesager, om inddrivelse af gæld mv. ved fogedretten, samt reglerne for politiets efterforskning af forbrydelser. Retsplejeloven indeholder også regler om aktindsigt i domme og andre domstolsafgørelser.
-
Rykkergebyrer
Vejledende takster for rykkergebyrer mfl. Fælles gebyrer for de tre forsyningsbrancher